
Je buddy in de zomer: zelfbruiner. Veel vrouwen zweren tegenwoordig bij een zonnig kleurtje van een tanningspray, -crème of -druppels. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat een zelfbruiner de voorkeur verdient boven zonnen of zonnebank. Gelukkig is het aanbod voldoende groot dat je makkelijk een variant kunt scoren die een mooie bruine teint geeft die niet te onderscheiden is van een natuurlijke tan. Toch gaan er verhalen de ronde dat door zelfbruiners de huid tijdelijk meer vrije radicalen zou aanmaken. Klopt dit?
DHA en vrije radicalen
Verschillende experts onderzoeken de effecten van zelfbruiner op de huid, met een focus op het bruiningsproces. De bruine kleur ontstaat namelijk door een chemische reactie van het zelfbruinende bestanddeel DHA met aminozuren in de dode huidcellen van de bovenste huidlaag, waarbij tijdelijk meer vrije radicalen vrijkomen, welke ook worden gelinkt aan huidveroudering. Maar in hoeverre heeft het dat effect ook echt?
Door de DHA in zelfbruiners kan de huid inderdaad een korte tijd (ca. 24 uur) meer vrije radicalen aanmaken. Ook als de zelfbruiner een UV-filter bevat. Dit effect is echter prima op te vangen door op de dag na het aanbrengen van de zelfbruiner niet teveel in de zon te gaan en een (zonne)crème of serum met antioxidanten te gebruiken. Harde bewijzen zijn er overigens niet, dus gooi niet meteen je favoriete zelfbruiner weg. Het is altijd nog een beter en veiliger alternatief voor zonnebanken of in de zon bakken!
Als je absolute zekerheid wilt dat je je favoriete zelfbruiner veilig toepast, blijf het product dan niet te lang achter elkaar gebruiken. Zorg voor een geleidelijke tan en geef je huid daarna een paar daagjes rust. Het bijkomende voordeel van een geleidelijke tan is dat de zonnige glow meestal een week, en soms zelfs langer houdt.
Graag ook zo'n zelfbruiner? Klik dan hier om naar de webshop te gaan.